Κατάγεται από το ομώνυμο νησί, όπου εκτρέφονται ακόμη μόλις 400 ζώα. Στην ηπειρωτική χώρα ο κύριος όγκος εκτροφής του Χιώτικου προβάτου συγκεντρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία (νομοί Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας). Μικρός αριθμός ποιμνίων της φυλής εκτρέφεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στη Μαγνησία, Αργολίδα, Θάσο και Δράμα.

Χαρακτηριστικά: • Ομοιόμαλλο. • Ημιπλατύουρο. • Μεγαλόσωμο. Λευκό με μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα άκρα και την κοιλιακή χώρα. • Ψηλά και λεπτά άκρα ευαίσθητα σε ανώμαλες επιφάνειες. • Μαστός αναπτυγμένος, αλλά με κακή πρόσφυση. • Σχετικά πρώιμο. • Απαιτητικό. Ευαίσθητο στη μαστίτιδα και σε υγρό κλίμα. • Δεν είναι δεκτικό σε μηχανική άμελξη. Συνήθως οικόσιτο. • Συντελεστής πολυδυμίας 1,6 – 2,0. • Γαλακτοπαραγωγή 170 kg λιποπεριεκτικότητας 5,2%. • Διάρκεια γαλακτικής περιόδου 150 ημέρες. • Ρυθμός ανάπτυξης 180 g / ημέρα (105 μέρες). • Σφάγια μεγάλων σε ηλικία αμνών υπέρπαχα. • Βάρος : ♂ 85 kg ♀ 65 kg. • Ύψος Ακρωμίου : ♂ 84 cm ♀ 76 cm.