Εκτρέφεται στο πεδινό τμήμα του νομού Άρτας και δημιουργήθηκε στην περιοχή τα τελευταία 40 έτη, με διασταυρώσεις εκτοπισμού ενός συνθετικού πληθυσμού διαφόρων εγχώριων προβάτων με τη χρησιμοποίηση κριών Ανατολικής Φρισλανδίας, με το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα. Ο πληθυσμός του προβάτου Άρτας έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή φυλή. Κεφαλή, κάτω τραχηλική χώρα, κάτω κοιλιακή χώρα, κάτω άκρα και ουρά δεν καλύπτονται από μαλλί.

Χαρακτηριστικά: • Ομοιόμαλλο. • Λεπτόουρο. • Xρωματισμός λευκός. Μόνον λίγα άτομα φέρουν καστανό έως κόκκινο μικρό δακτύλιο γύρω από τους οφθαλμούς και μικρές κηλίδες ιδίου χρώματος στα αυτιά και γύρω από το στόμα • Μεγαλόσωμο. • Πολύ λεπτά και οριζόντια αυτιά. • Ψηλά και χονδρά άκρα • Πολύ αναπτυγμένος μαστός. • Ακέρατο. • Πρώιμο. • Γαλακτοπαραγωγή 240 kg Λ 7% και Π 5,6%. • Διάρκεια γαλακτικής περιόδου 185 ημέρες. • Ρυθμός ανάπτυξης 205 g / ημέρα (105 μέρες). • Βάρος ενηλίκων: ♂ 85 kg ♀ 70 kg • Ύψος ακρωμίου : ♂ 80 cm ♀ 70 cm