ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΚΟ

Εκτρέφεται στους Καλλαρύτες και το Συρράκο. 18 ποίμνια με 6413 ζώα (2009). Τα ποίμνια είναι μετακινούμενα (το καλοκαίρι στην οροσειρά των Τζουμέρκων και το χειμώνα σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας- Τύρναβος, Βλωχός, Αμφιθέα ή του Ακτίου)

ΑΡΤΑΣ (ΦΡΙΖΑΡΤΑ)

Εκτρέφεται στο πεδινό τμήμα του νομού Άρτας και δημιουργήθηκε στην περιοχή τα τελευταία 40 έτη, με διασταυρώσεις εκτοπισμού ενός συνθετικού πληθυσμού διαφόρων εγχώριων προβάτων με τη χρησιμοποίηση κριών Ανατολικής Φρισλανδίας, με το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα. Ο πληθυσμός του προβάτου Άρτας έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή φυλή. Κεφαλή, κάτω τραχηλική χώρα, κάτω κοιλιακή χώρα, κάτω άκρα και ουρά δεν καλύπτονται από μαλλί.

Περισσότερα Άρθρα...